Werken is een gezondmakend medicijn
Wist u dat meer dan een derde van de arbeidsongeschiktheid in Nederland wordt veroorzaakt door niet (volledig) medisch verklaarbare klachten? Wist u ook dat een zieke medewerker (HBO-niveau) bij benadering minstens 400 euro per dag kost?
Als klachten niet medisch verklaarbaar zijn, noemen wij ze psychisch of psychosomatisch. Voorbeelden hiervan zijn (compassie-)moeheid, stressklachten, overspannenheid of burn-out. Daarnaast onderscheiden wij naast angst- en depressieve verstoringen ook het 'vermoeide heldensyndroom'. Dit klachtenbeeld zien wij met name bij bevlogen leiders, managers en zelfstandig ondernemers.
Het is bij psychologische klachten in onze visie de kunst om te focussen op de (hefboom-)kwaliteiten van de betreffende mens en op het “oorzakelijke ongenoegen” achter de primaire klacht of stoornis. Wij stimuleren met respect de vaardigheid omdenken waardoor voorbij wordt gegaan aan stagnatie, vastdenken en vastlopen. Uitgangspunt hierbij is niet het probleem of de klacht, maar de positief psychologische vraag: "Wat is de door u gewenste situatie?".
Binnen onze praktijk werken ervaren arbeids- en organisatiepsychologen. Een arbeidspsycholoog is bij uitstek degene die op verschillende niveaus (individu, team, organisatie) als specialist op de werkvloer mee kan kijken als er sprake is van onrust, stagnatie, conflicten, ziekte of uitval. Het is ons vak om oog te hebben voor de balans tussen draagkracht en draaglast, in werk en privé. Het is onze expertise om passsende keuzes en herstel te stimuleren alsook (tijdcontingente) werkhervatting te faciliteren binnen de kaders van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP). Werken is een medicijn, arbeid is gezondmakend en betekenisgevend mits ... het "in de juiste dosering" wordt toegepast. Een ervaren arbeidspsycholoog als adviseur betrekken bij gestagneerde of verstoorde processen, verdient zichzelf driedubbel terug.